Varje år detar LELs elever i aktiviteter för att uppmärksamma förintelsen.
Inom enskilda kurser, tematiska arbeten, studiebesök, konserter och resor är internationalisering en del av undervisningen på LEL. Inför varje nytt läsår planererar vi aktiviteter kopplade till internationalisering. Globala frågor, allt från jordens klimat till det politiska klimatet i världen är centrala begrepp i vår undervisning.
“Ett internationellt perspektiv är viktigt för att kunna se den egna verkligheten i ett globalt sammanhang och för att skapa internationell solidaritet. Undervisningen i olika ämnen ska ge eleverna kunskaper om den europeiska unionen och dess betydelse för Sverige samt förbereda eleverna för ett samhälle med allt tätare kontakter över nations och kulturgränser. Det internationella perspektivet ska också bidra till att utveckla elevernas förståelse för den kulturella mångfalden inom landet. (Skolverket)”
LEL anordnar årligen ett 2-dagarsrollspel under vårterminen. Detta är en möjlighet för elever att diskutera internationella politiska frågor utifrån olika länders perspektiv. Förberedelserna pågår under fem veckor och leds av samhällskunskapslärarna tillsammans med elever från samhällsprogrammet i årskurs tre. Förberedelsetiden består av föreläsningar, kartläggning av länders position i frågorna på dagordningen, argumentation och presentationsteknik samt FN-stugor där elever hjälper elever. Under rollspelsdagarna delas eleverna in i tre olika utskott: mänskliga rättigheter, fred och säkerhet samt hållbar utveckling. Varje utskott leds av två ordföranden från årskurs tre. När eleverna möts i utskotten är de mixade över klass- och årskursgränserna.
Varje år den 27 januari uppmärksammar vi på LEL Förintelsens minnesdag. Denna dag är en återkommande temadag för alla elever i årskurs 3 med innehåll som föreläsningar, workshops och rollspel. Eleverna skapar bland annat postrar som sätts upp på skolan.
LELs elever har vid flertalet tillfällen visat stora framgångar på internationella tävlingar inom språk, matematik och naturvetenskap. Våra elever har deltagit och vunnit många priser på Lingonolympiaden, Ilcompetition, biologiolympiaden och i flertalet matematiktävlingar.
Under höstterminen kommer naturtreorna besöka PLEN Living Labs i Taastrup Danmark för ett studiebesök vid en digital testbädd. Projeketet Bioequality syftar till jämställhet och digitalisering av jord och skogsbruk, vilket är en viktig del av framtidens försörningsbehov ocharbetsfördelning inom sektorn. Detta är ett återkommande studiebesök för våra naturtreor.
Varje år detar LELs elever i aktiviteter för att uppmärksamma förintelsen.
LEL har haft stora framgångar på språktävlingar, både på internationellt och på hemmaplan. Här är från International Language Competition 2023 då LEL kom på andra plats. I år 2024 tog LEL hem en tredje plats.
Treorna besökte på PLEN Living Labs i Taastrup Danmark (2024). Nytt studiebesök är planerat till hösten 2024.